Google, amendata cu 600.000 de euro pentru incalcarea “dreptului de stergere a datelor”

Google a primit o amenda de 600.000 de euro din partea unei institutii judiciare din Belgia pentru ca a incalcat “dreptul de stergere a datelor” sau “dreptul de a fi uitat” din partea unui cetatean belgian “high-profile”, care insa a dorit sa-si pastreze anonimatul. Aparent, belgianul ar fi cerut celor de la Google sa elimine din lista motorului de cautare o multime de articole care ar fi continut stiri si articole denigratoare la adresa sa, printre care acuzatii de hartuire care nu au fost dovedite pana in ziua de azi si viziuni politice despre care acesta a sustinut ca nu il reprezinta. Nu ar fi pentru prima oara cand Google este acuzata intr-un caz de dezinformare sau de promovare a unui continut denigrator la adresa unei persoane sau a unei institutii. Desi si faptul ca acest cetatean a dorit sa-si pastreze anonimatul in ciuda faptului ca este “high profile” nu este intocmai un lucru care nu ar atrage atentia in vreun fel. Sunt o multime de articole in presa tech care sustin despre Google ca ar promova doar tipul de continut pentru care este platita sa-l promoveze, oricat de neadecvat ar fi acesta in context. Si nu ar fi singura controversa cu care se confrunta motorul de cautare american in momentul de fata, insa o intrare mai adanc in detalii pe aceasta tema nu si-ar avea rostul.

O hotarare judecatoareasca a Comisiei Europene din 2014 stipuleaza faptul ca cetatenii europeni au voie sa solicite motoarelor de căutare sa elimine link-uri catre site-uri web sau articole care contin informatii inexacte in legatura cu acestia, informatii care ar putea fi negative pentru reputatia lor. Acesta este cunoscut sub numele de “dreptul de a fi uitat”. Solicitarile nu trebuie respectate in cazul in care informatiile sunt corecte si sunt considerate a fi in interesul public, insa acest lucru trebuie cantarit impotriva dreptului persoanei la confidentialitate. Este o decizie destul de grea de luat, in special in contextul in care unele informatii s-ar putea dovedi a fi false, iar altele nu. Nimic mai mult sau mai putin relativ in acest sens.

Autoritatea pentru protecția datelor a declarat, printr-un comunicat de presa (tradus din franceza) ca cei de la „Google au comis o incalcare grava” asupra acestei legi, refuzand solicitarea cetateanului respecitv si ca actiunile companiei au fost „deosebit de neglijabile” in acest sens. “Intrucat faptele nu au fost constatate, sunt vechi si sunt susceptibile de a avea repercusiuni grave pentru reputatia reclamant, drepturile si interesele persoanei in cauza trebuie respectate”, a spus autoritatea in comunicatul acesteia.

Cei de la Google au spus ca vor face apel in instanta la aceasta decizie.

“Din 2014, am muncit din greu pentru a aplica dreptul de a fi uitat in Europa si pentru a gasi un echilibru de principiu intre drepturile persoanelor de acces la informatie si confidentialitatea acestora”, a declarat un purtator de cuvant al companiei intr-un comunicat. “Nu am crezut ca in acest caz indeplinea criteriile Curtii Europene de Justitie pentru eliminarea jurnalismului publicat de la rezultate – am considerat ca este in interesul publicului ca aceste informatii sa ramana acolo. DPA nu a fost de acord. Vom solicita instantelor judecatoresti sa decida.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *