Cum functioneaza un VPN?

Nu toti suntem familiarizati cu tehnologia avansata, nu toti cunoastem prescurtarile din domeniul IT si ma gandesc ca majoritatea ati auzit de VPN, dar v-ati intrebat vreodata ce inseamna si cu ce se ocupa? Daca nu v-ati interesat ce inseamna acest termen si ce probleme rezolva el, in randurile de mai jos vom discuta despre acesta,  iar pe viitor cand vei mai auzi aceasta prescurtare vei fi familiarizat. 

VPN (Virtual Private Network) este o functie prin care te poti conecta la o retea si ai siguranta, deoarece datele sunt criptate si ofera o confidentialitate mai mare a datelor. Tehnologia VPN exista de cativa ani, dar pana acum nu erau prea multi interesati de acest subiect. In ultimul timp a starnit interesul si curioazitatea multor persoane. S-a ajuns la starnirea interesului multor perosoane din cauza ingrijorarii monitorizarii guvernelor, ISP-uri care pot sa vanda datele voastre si nu in ultimul rand, din cauza hackerilor care nu au incetat niciodata sa dispara. De aceea nu este nimic ciudat daca multe persoane apeleaza la VPN, deoarece nivelul incertidunilor si a nesigurantei creste din ce in ce mai mult. 

Exista doua variante de VPN: VPN corporativ si de consum. VPN-ul corporativ mai este cunoscut si ca VPN cu acces la distanta, acesta ii permite utilizatorului sa se conecteze la intranetul corporativ chiar daca se afla in afara locului respectiv, in mod sigur. Securitatea ste datorata existentei unor parole, iar in unele cazuri se genereaza parole de pe o aplicatie de pe telefon. VPN-ul corporativ are doua aspecte esentiale. Primul este serverul la distanta (RAS) care mai este numit si serverul de acces la retea (NAS), iar prin intermediul acestui server se permite conectarea unui utilizator la internet prin reteaua corporativa. Al doilea aspect foarte important este software-ul client VPN, care stabileste conexiunea la serverul la distanta (RAS) si asigura securitatea prin criptarea datelor. 

Tehnologie VPN este foarte utila pentru cei care lucreaza in afara sediului de munca sau pentru cei care sunt mereu pe drumuri, dar tot au nevoie de acces la informatiile de pe intranet. Dupa ce lucratorul s-a inregistrat datele se cripteaza, evitand ca hackerii sa ii poate accesa datele. VPN-ul corporativ permite transmiterea informatiilor intre colegi prin sistemul desktop. 

Mai exista un VPN site-to-site care le permite conectarea angajatilor din mai multe locatii si vor putea sa transmita informatii despre locul in care lucreaza chiar daca se afla in locuri diferite.

Prin urmare, tehnologia VPN este una care ar trebui sa ne intereseze pe toti pentru a evita nesiguranta care este datorata hackerilor. Cu ajutorul VPN-ului putem sa transmitem orice informatii sau date fara sa mai fim ingrijorati ca altcineva ar putea sa le vada (hackerii, guvernele, ISP-urile), el ne ofera siguranta ca datele de identificare, parolele sunt criptate. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *